Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me Bleeding Bleeding


Everythingdo gjë që ju duhet të dini në lidhje me Bleeding Bleeding

Ne përfshijmë produkte që mendojmë se janë të dobishëm për lexuesit tanë. Nëse blini përmes lidhjeve në këtë faqe, ne mund të fitojmë një komision të vogël. Këtu është procesi ynë. Bleedimi i përparimit

i referohet gjakderdhjes vaginale ose njollosjes që ndodh midis periudhave menstruale ose ndërsa është shtatzënë.

Gjaku është zakonisht ose i kuq i kuq ose kafe e kuqërremtë e errët, ashtu si gjaku në fillim ose në fund të një periudhe. Sidoqoftë, në varësi të shkakut, ai mund të ngjasojë me gjak të rregullt menstrual.

Përparimi i përparimit ndodh shpesh tek gratë që përdorin pilulën ose një formë tjetër të kontracepsionit, siç është një pajisje intrauterine (IUD). Sidoqoftë, shumë kushte mjekësore gjithashtu mund të shkaktojnë gjakderdhje të parregullt vaginale. Kushdo që nuk është i sigurt për shkakun duhet të konsultohet me një mjek.

Në këtë artikull, ne shqyrtojmë disa nga shkaqet më të zakonshme të gjakderdhjes së përparimit, si dhe strategjitë e menaxhimit dhe kur të kërkojmë këshilla profesionale.

shkakton

Faktorët e mëposhtëm mund të shkaktojnë gjakderdhje të përparimit tek gratë që nuk janë shtatzënë:

 • Kontracepsioni hormonal
 • IUDS
 • Infeksionet

Gjakderdhja e përparimit mund të ndodhë për disa muaj, pasi trupi përshtatet në formën e re të kontrollit të lindjes.

Bleeding Bleeding është gjithashtu i zakonshëm në gratë që përdorin pilula të kontrollit të lindjes për të kaluar periudhat e tyre.

Paketat mujore zakonisht përmbajnë 3 javë pilula hormonale dhe një javë shtesë të pilulave të placebo. Gjatë kësaj jave të fundit, do të ndodhë një periudhë sepse personi nuk po merr hormone kontraceptive.

pilula të tjera kontraceptive hormonale, disa që përmbajnë ethinylestradiol dhe levonorgestrel, zgjasin sasinë e kohës midis periudhave. Për shembull, një person që merr këtë ilaç mund të marrë një periudhë çdo 3 muaj. Kjo metodë e kontracepsionit gjithashtu ka të ngjarë të shkaktojë gjakderdhje të përparimit.

Ekzistojnë gjithashtu metoda të ndryshme të kontrollit të lindjes që mund të bëjnë që njerëzit të ndalojnë plotësisht menstruacionet ndërsa ilaçi është aktiv ose është futur pajisja. Këto përfshijnë implantin, Depo-Provera dhe Mirena. Konsensusi aktual mjekësor është se përdorimi afatgjatë apo edhe i vazhdueshëm i pilulave të kontrollit të lindjes është i sigurt, pasi menstruacioni nuk është i nevojshëm fiziologjikisht.

Gratë që marrin kontraceptivë hormonal mund të kenë më shumë të ngjarë të pësojnë gjakderdhje të përparimit nëse ata:

 • humbasin një pilulë ose të marrin një në një kohë të ndryshme
 • Janë I sëmurë, veçanërisht nëse ata janë të vjella ose kanë diarre
 • duke filluar ndonjë ilaç të ri

Asnjë pilulë ditore nuk kërkohet, dhe një pajisje mund të jetë funksionale për disa vjet.

IUD -të hormonale lëshojnë një ilaç kontraceptiv të quajtur progestin, ndërsa IUD -të e bakrit parandalojnë shtatzëninë pa përdorimin e hormoneve. Të dy llojet shkaktojnë ndryshime në ciklin menstrual, dhe çdo ndërprerje e tillë mund të çojë në gjakderdhje të përparimit.

Kjo gjakderdhje është veçanërisht e zakonshme në 3 muajt e parë pasi futet IUD.

Infeksionet

Infeksionet dhe kushtet e mëposhtme mund të shkaktojnë gjakderdhje të përparimit:

 • Infeksione të transmetueshme seksualisht (IST), siç është Chlamydia ose Gonorrea
 • Sëmundja inflamatore e legenit

Një infeksion mund të shkaktojë simptoma shtesë. Këto mund të përfshijnë:

 • Urina me re
 • Dhimbja e legenit
 • Erë e pazakontë
 • Shkarkim anormal vaginal
 • Djegia në legen
 • Dhimbja gjatë marrëdhënies
 • Periudhat e rënda

çështjet mbi të gjitha kërkojnë ndërhyrje mjekësore.

Endometrioza

Endometrioza ndodh kur indet e ngjashme me rreshtimin e mitrës rriten diku tjetër në zonën e legenit. Ky ind mund të zhvillohet në vezore ose tuba fallopiane, ose rreth fshikëzës ose zorrëve.

Endometrioza shkakton një sërë simptomash, duke përfshirë:

 • dhimbje të forta gjatë menstruacioneve
 • Dhimbje të legenit kur jo menstruacione
 • dhimbje Gjatë seksit
 • nauze gjatë një periudhe
 • kapsllëk ose diarre gjatë një periudhe
 • gjakderdhje ose zbulim midis periudhave

kjo Dhimbja mund të jetë aq e rëndë sa një person nuk mund të angazhohet në aktivitete të rregullta.

Endometrioza gjithashtu mund ta vështirësojë të mbetet shtatzënë.

Fibroids

Fibroids e mitrës janë rritje jonormale që formohen në ose rreth mitrës. Ka shumë shkaqe, përfshirë gjenetikën dhe hormonet.

Disa njerëz me fibroids të mitrës nuk kanë simptoma. Të tjerët përjetojnë gjakderdhje të përparimit. Simptomat shtesë përfshijnë:

 • Presioni i legenit dhe dhimbja
 • Periudhat e rënda
 • Urinimi i shpeshtë
 • Kapstipa
 • Një dhimbje shpine
 • Dhimbja e këmbës
 • Zbritja jo e plotë

Fibroids mund të jetë shumë e vogël ose mjaft e madhe goslim çmimi për të shtrembëruar mitrën.

Përparimi i Gjakderdhjes në Shtatzënia

rreth 30 përqind e njerëzve që kanë qenë shtatzënë me përvojë të përparuar në përparim në fazat e hershme.

Kjo mund të tregojë:

 • Një qafë e mitrës së ndjeshme
 • Gjakderdhja e implantimit
 • Abonsioni ose shtatzënia ektopike
 • qafën e mitrës së ndjeshme

  qafën e mitrës është e vendosur në bazën e mitrës. Gjatë shtatëzanisë, ajo zbutet dhe bëhet më e ndjeshme. Provimet seksuale dhe vaginale mund të kenë më shumë të ngjarë të shkaktojnë acarim.

  Nëse gjakderdhja nga qafa e mitrës nuk ka lidhje me marrëdhëniet seksuale ose një provim, mund të jetë një shenjë e pamjaftueshmërisë së qafës së mitrës. Kjo ndodh kur qafa e mitrës fillon të hapet para se fëmija të zhvillohet plotësisht, duke rritur rrezikun e shpërndarjes së parakohshme.

  Gjakderdhja e implantimit

  Kjo ndodh kur veza e fekonduar fillimisht bëhet e implantuar në mitër.

  Gjakderdhja e implantimit zakonisht ndodh 6-12 ditë pas konceptimit dhe disa ditë para periudhës së parë të humbur.

  Kjo gjakderdhje shpesh do të jetë aq e lehtë sa nuk nevojitet tampon ose jastëk. Shumë njerëz me gjakderdhje të implantimit nuk janë ende të vetëdijshëm se janë shtatzënë.

  hematoma subkorionike

  Kjo ndodh kur placenta ndahet nga vendi origjinal i implantimit. Gjakderdhja që rezultatet mund të jetë e lehtë ose e rëndë.

  Hematomat subkorionike shpesh janë të padëmshme, por një mjek duhet të vlerësojë çdo gjakderdhje gjatë shtatëzanisë.

  aborti dhe shtatzënia ektopike

  Edhe gjakderdhja e rëndë nuk rezulton gjithmonë në një abort. Sipas Shoqatës Amerikane të Shtatzënisë, rreth 50 përqind e grave që pësojnë gjakderdhje në tremujorin e parë të shtatzënisë nuk keqkuptojnë.

  Një abort ndodh kur një shtatëzani përfundon më vete brenda 20 javëve të para. Pas 20 javësh, kjo quhet një lindje e qetë. Rreth 25 përqind e shtatëzënive rezultojnë në abort.

  Shtatzënitë ektopike janë shumë më pak të zakonshme dhe ndodhin kur një embrion implanton në një tub fallopian në vend të mitrës.

  Gjakderdhja e shkaktuar nga një abort ose shtatzënia ektopike mund të jetë e rëndë dhe e shoqëruar me ngërçe barku.

  Shtatzënitë ektopike mund të jenë shumë të rrezikshme nëse nuk trajtohen menjëherë. Nëse një person dyshon se ata kanë një shtatëzani ektopike, ata duhet të kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor.

  Kur të shihni një mjek

  Përparimi i përparimit mund të mos jetë një shkak për shqetësim. Shpesh është një efekt anësor i kontracepsionit ose acarimit të qafës së mitrës. Shkaqet e vogla të gjakderdhjes së përparimit zakonisht zgjidhen pa ndërhyrje mjekësore.

  Sidoqoftë, këshillohuni me një mjek nëse simptoma të tjera shoqërojnë gjakderdhjen e përparimit. Ështje të tilla si IST ose fibroids mund të shkaktojnë komplikime nëse lihen të patrajtuara.

  Nëse gjakderdhja vaginale e pashpjegueshme ndodh gjatë shtatëzanisë, shihni një mjek. Në disa raste, gjakderdhja thjesht mund të tregojë një qafë të mitrës së ndjeshme, megjithëse mund të tregojë një çështje më të rëndë.

  Trajtimi për gjakderdhje të përparimit zakonisht varet nga shkaku. Mini pads ose tampona mund të sigurojnë të gjithë menaxhimin e nevojshëm. Një gamë e pads dhe tampona është në dispozicion për blerje në internet.

  Në rastet e infeksionit, një mjek do të përshkruajë antibiotikë ose ilaçe të tjera. Nëse kontracepsioni i një personi po shkakton gjakderdhjen, një mjek mund të rekomandojë një markë të ndryshme ose një metodë tjetër.

  Një mjek do të rekomandojë ilaçe dhe herë pas here operacion për të trajtuar kushte të tilla si fibroids dhe endometrioza.

  acarimi i qafës së mitrës shpesh nuk kërkon trajtim. Nëse një person ka një hematoma subkorionike, një mjek ka të ngjarë të monitorojë ata dhe mund të rekomandojë pushimin e shtratit.

  Kur gjakderdhja është rezultat i një aborti, një mjek do të kryejë një procedurë të quajtur dilatim dhe kuret, për të hequr indet.

  Një shtatëzani ektopike mund të kërkojë operacion.

  Outlook

  Ndërsa gjakderdhja e përparimit zakonisht nuk është shkak për shqetësim, flisni me një mjek në çdo kohë që gjakderdhja ndodh gjatë shtatëzanisë.

  Nëse një person rrjedh gjak midis periudhave, metoda e tyre kontraceptive mund të jetë përgjegjëse. Ose, ata mund të kenë një infeksion. Konsultohuni me një mjek nëse kjo gjakderdhje ndodh shpesh, është e rëndë, ose përndryshe shkakton siklet.

 • Kontrolli i lindjes/Kontracepsioni
 • Shtatzënia/Obstetrika
 • Shëndeti/Gjinekologjia e Grave

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.